Herdenking 80 jaar bevrijding 17 sept 2024

Programma

18.45u Verzamelen van alle belangstellenden op het Bekkerveld (Bekkerweg/Annakerk)

19.00u Start: welkomstwoord aan bezoekers op het Bekkerveld (ism Wijkraad Aarveld/Bekkerveld  Caumerveld en Douve Weien

19.00u Muzikaal intermezzo

19.15u Toespraak Loco-Burgemeester

19.30u Onthulling monument

19.40u Gedicht stadsdichteres Yana Wings

19.45u Vertoning compilatie van historische, unieke, beelden van de bevrijding van Heerlen onder genot van een drankje en versnapering anno 1945

20.30u Start Programma Royal Theater (gratis toegang)

Lezing door Ivo Senden, auteur boek Royal 1938-2023, over de Royal tijdens W.O. II en cover van Marlene Dietrich door Jolijn Smeets,
Filmimpressie Heerlen Bevrijd (uniek beeldmateriaal, opnieuw samengesteld door Comité 4 en 5 mei Heerlen)

Algemeen
De herdenking van 80 jaar bevrijding van Heerlen markeert een belangrijk historisch moment voor onze stad en haar inwoners. Heerlen werd bevrijd op 17 september 1944. Deze bevrijding betekende het einde van een periode van bezetting en onderdrukking door het naziregime.

Tijdens de herdenking op 17 september 2024 wordt niet alleen stilgestaan bij de bevrijding zelf, maar ook bij de offers die zijn gebracht door de geallieerde soldaten en de lokale verzetsstrijders. Het is een moment van reflectie en eerbetoon aan degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid en vrede die we vandaag de dag ervaren.

Deze evenementen bieden een gelegenheid voor zowel jong als oud om te leren over de geschiedenis van onze stad en om de waarde van vrijheid en democratie te erkennen.

Deze herdenking versterkt het collectieve geheugen van de gemeenschap en benadrukt het belang van het doorgeven van historische kennis aan toekomstige generaties. Het herinnert ons eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat het onderhouden van vrede en vrijheid voortdurende inspanning vereist.