Terugblik 17 september 2024

Op 17 september 2024 vierden we samen een heel speciaal moment: de bevrijding van Heerlen! Op het Bekkerveld, bij de trappen van de Tarcisiusschool, stonden we stil bij de kostbare vrijheid die we elke dag ervaren én vieren we het belang van vrede. Samen met een groot aantal belangstellenden brachten we Heerlen in feeststemming.

Programma: We startten de avond om 19.00 uur met een sfeervolle, passende  muzikale aftrap door piper Ed van den Heuvel die de lopers van AVON begeleidde bij het binnenbrengen van het bevrijdingsvuur uit Margraten. Daarna volgt een warm welkomstwoord en luisterden we naar het inspirerende vrijheidsgedicht van Stadsdichter Yana Wings. We doken in het verleden met historische beelden, samengesteld door Comité 4 en 5 mei, van de bevrijding van Heerlen. Wethouder Arlette Vrusch en vz Comité 4 en 5 mei Heerlen Louis Palmen en Michel Nijskens onthulden een prachtig, nieuw monument (mede tot stand gekomen door de creatieve inspiratie van Genevieve Lumeij en Peter Pauwels) ter ere van onze vrijheid. Natuurlijk was er ook een hapje en drankje, aangeboden door de wijkraden, om samen te genieten. Dank ook aan de aanwezigen leden met hun oude historische legervoertuigen van de hmcc Old Hickory en de Stadsschutterij St. Sebastianus. De cover van Marlene Dietrich met de bekende liederen ‘Where have all flowers gone’ en ‘Lili Marleen door Jolijn Smeets brachten de aanwezigen in vervoering

Daarna verplaatsten we ons naar de Royal bioscoop voor een boeiende lezing door auteur Ivo Senden, gevolgd door een unieke filmimpressie over de bevrijding van Heerlen. Een cover van de vermaarde zangeres Marlene Dietrich door Jolijn Smeets vormt de afsluiter.  Een avond om nooit te vergeten!

©LucLodder 17.09.2024